
Wateroverlast & afwatering kunstgras
Extreme regenval kan leiden tot wateroverlast in uw tuin. Hoe kunt u bij het leggen van kunstgras wateroverlast voorkomen? Door bij de aanleg rekening te houden met extreme regenval kan overlast eenvoudig voorkomen worden. Lees hier op welke wijze Gras en Groen toekomstige problemen het hoofd biedt.
Waardoor ontstaat wateroverlast?
Steeds vaker worden we geconfronteerd met extreme regenval. Volgens de deskundigen zal klimaatverandering in de toekomst ook niet voor verbetering zorgen. Grote hoeveelheden water kunnen niet altijd in een zeer korte tijd verwerkt worden. Zeker wanneer er grote delen van de tuin verhard zijn zal deze onder water komen te staan. Wateroverlast bij kunstgras ontstaan dan ook vaak door het ontbreken van een balans tussen verharding en plekken in de tuin waar het water kan infiltreren in het grondwater.
Wat is effect van kunstgras op wateroverlast in uw tuin?
“Kan al dat regenwater wel wegzakken in mijn kunstgras?” Deze vraag wordt zeer regelmatig gesteld in de kunstgras showtuin van Gras en Groen. Gelukkig kan deze vraag volmondig met ja beantwoord worden. Kunstgras zorgt voor een uitstekende afwatering van het oppervlak. Zowel op de plekken waar het kunstgrassprieten door de backing zijn getuft als door geperforeerde gaten in de backing kan het regenwater wegzakken. Mogelijke problemen met het afvoeren van water worden dan ook niet door het kunstgras veroorzaakt.
Waardoor kan er wel wateroverlast ontstaan?
Als de bodem onvoldoende waterdoorlatend is ontstaan er problemen. Het water komt gevangen te zitten waardoor het kunstgras op het water komt te liggen. Dit effect treedt regelmatig op bij voetbalvelden zoals te zien is op de foto van dit nieuwsbericht. Oorzaken hiervan zijn:
- Geen of slecht functionerende drainage
- Bestrating die afwatert in het kunstgras
- Kunstgras gelegd op bestrating
- Onjuiste aanleg van kunstgras
- Onvoldoende kwartszand ingestrooid
Welke oplossingen zijn er om wateroverlast tegen te gaan?
Door de onderbouw van kunstgras op de juiste wijze aan te leggen voorkomt u de meeste problemen. Gras en Groen legt het kunstgras op een laag van minimaal 6 centimeter stabilisatie mix. Dankzij de grove structuur van het betongranulaat kan regenwater eenvoudig in deze ondergrond wegzakken.
Daarnaast is een goede verhouding tussen verharding en groen essentieel. Het is onmogelijk de regenval van de volledige tuin op slechts een paar vierkante meter kunstgras af te voeren. (Kunst)gras, border en halfverhardingen moeten in de juiste verhouding staan tot elkaar. Minimaal ⅓ van de tuin zou de mogelijkheid moeten bieden aan regenwater om weg te zakken in de grond.
Gras en Groen voorkomt waterproblemen in uw tuin
De experts van Gras en Groen die zorgen voor de aanleg van uw toekomstige kunstgras gazon zorgen voor een gedegen aanleg. Daarbij houden zij rekening met de afwatering.
- Minimaal 6 centimeter stabilisatie mix
- Instrooien met de juiste hoeveelheid kwartszand
- Preventieve maatregelen om afwatering in het kunstgras te voorkomen
- Foam op dakterras zodat ook daar regenwater afgevoerd kan worden
Voor een gedegen aanleg van uw kunstgras, waarmee wateroverlast wordt voorkomen, kunt u vrijblijvend online een offerte aanvragen. Beter nog is een bezoek brengen aan de showtuin. Daar kunt u de kwaliteit van uitvoering en het zeer natuurlijk ogende kunstgras met eigen ogen aanschouwen. Van maandag tot en met zaterdag staan onze medewerkers voor u klaar om u te begeleiden naar een perfect en altijd groen gazon.
Kunstgras laten leggen? Vraag vrijblijvende offerte aan!
Of lees eerst meer informatie over kunstgras laten leggen.